2011. december 3., szombat

AZ ISZLÁMRÓL KÉRDEZTÉK


Egyre többen (és egyre érdekesebb kérdésekkel) keresik fel a pte.academia.edu٭ weboldalamat, ahová szép lassan töltögetem fel a korábbi és az újabb munkáimat (kutatási eredmények, cikkek, könyvek). 
Meglepő, hogy hány országból a világ mely feléből érdeklődnek emberek az iszlám iránt. A mellékelt képen a statisztikának csak egy része látható, de így is feltűnő, hogy nem csak Európából, de a tengeren túlról is eljutottak már erre az oldalra. Mivel legtöbben az iszlámmal kapcsolatos kérdéseik nyomán navigálnak az oldalra, érdemes lenne talán elgondolkodni azon, hogy a magyar nyelvet kommunikáló muszlimoknak (a már meglévő fórumok mellett) talán kellene egy olyan (ismeretterjesztő, dáva) oldalt is készíteniük, ami az ilyen és hasonló kérdésekre, érdeklődésekre ad megbízható, korrekt válaszokat.
Nekem sajnos nincs már erre időm, energiám… de talán olvassa valaki ezeket a sorokat, aki (ha akar) még tehet valamit. Jómagam már megelégszem azzal, hogy van valami kis érdeklődés a munkáim iránt, hogy a különféle kereső programok erre az oldalra vezetik a kíváncsiskodókat. Tehát nem hiába dolgoztam, dolgozom évek óta. Az ismeretterjesztés, az ismeretterjesztő munka sajnos nem túl népszerű manapság, pedig - szerintem sokkal, de sokkal hasznosabb, mint holmi fórumozgatás!
Mindezek után lássuk, hogy kik és mi után érdeklődtek:


A „muszlim eljegyzés”-ről november 4-én érdeklődött valaki Magyarországról. A „muszlim holdhónapok nevei”-ről november 6-án Macedóniából jött kérdés. Azt, hogy „mit jelent az abd (szolga) szó?” november 10-én kérdezte valaki Egyiptomból. Arról, hogy kik azok a „muszlim ferfiak akik nem akarnak elvenni europai noket” Angliából érkezett a kérdés. Azt, hogy mi a „zebúr” Romániából tudakolta valaki. De az egyik leghosszabb kérdés például az volt, hogy „biborban szuletett Konstantin muveben megemliti hogy Arpadnak 5 fia es 5 felnott kort megert unokaja volt, kik voltak a fiai” – Szlovákiából jött, november 25-én. A „törökök nyomai magyarországon” vagy a „kutatási terv iszlám nők” továbbá az kérdés, hogy kik voltak a „csillagászatal foglalkozó népek” Magyarországról érkezett.
Ezek persze csak a legutóbbi hónap érdeklődését, kérdéseit jelző információk, de talán érdemes ezen is elgondolkodni, ezt is kielemezni…

Könyveim az említett weboldalon:

Cikkek, tanulmányok:

______________________________________________
   ٭A Pécsi Tudományegyetem, a PTE jóvoltából (amelynek "Alumnusa" = volt diákja lehetek) lassan Európa- (és talán világszerte) ismertté válnak/válhatnak az iszlám történelemmel foglalkozó munkáim!

1 megjegyzés:

  1. Eredetileg ide írtam http://www.facebook.com/note.php?saved&&note_id=270742109639727&id=129763410378497 ezt a bejegyzést, de a kép valamilyen okból nem jelent meg, nem volt jó látható...

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.